ARTRITA

12.07.2010 02:21


Artrita este o boală degenerativă sau inflamatorie a încheieturilor. Formale cele mai întâlnire de artrită sunt reumatoide, osteoartrita şi guta.

TRATAMENT

1.       Doctorul Norman Childers, profesor emerit în holicultură la Universitatea Rutgers, a constat că un număr de artritici sunt sensibil la plante şi legume ce poartă denumirea de solanacee (vinete, roşii, cartofi albi, piper şi tutun). Un studiu a dezvăluit că 87% din artriticii testaţi, au beneficiat de pe urma unei diete lipsite de astfel de vegetale. Dr. Childers avertizează că dietă trebuie să fie strictă; chiar şi „urme” de astfel de alimente sunt suficiente pentru a anula efectul dietei. Alimente care poartă menţiunea „aromă naturală” în lista ingredientelor pot include solaneele. Unele iaurturi conţin amidon de cartof drept cheag. Unele brânzeturi, în special cele colorate înspre roz, pot conţine ardei roşu (paprica). Ceaiurile din ierburi pot conţine capsicum (piper). Alimente pentru copii mici pot conţine cartofi sau roşii. Noi sugerăm o dietă simplă, lipsită de alimente preparate în comerţ, pentru a elimina posibilitatea de a se consuma, fără a ne da seama, vreun aliment din categoria solanaceelor. Dr. Childers, de asemenea, afirmă că ciocolata, suplimentarea vitaminei C, cortizonul sau injecţiile cu aur, ceaiul şi cafeaua pot, de asemenea, crea probleme.

2.       S-a arătat că laptele , grâul, ouăle, porumbul şi carnea de porc, produc simptome ale artritei. Dr. Breneman afirmă că durerile articulare sunt o manifestare târzie a alergiei alimentare şi pot să nu apară timp de 48 de ore sau 72 de ore de la consumarea hranei. Durerile de încheieturi pot să nu deranjeze timp de cinci zile de la consumarea cărnii de porc. Întârzierea face dificilă evaluarea şi determinarea alimentului care a produs simptomele.

3.       Reacţia alergică duce la o acumulare temporară de fluid edemic în încheietură şi în jurul încheieturii. Dacă alimentele cauzatoare nu au putut fi identificate şi eliminate din dietă, vor urma diformităţile permanente.

4.       Reducerea sării din dietă poate reduce fluidul reţinut şi scădea neplăcerile. Alcoolul, în orice formă, agravează reacţiile alergice faţă de alimente.

5.        S-a spus că consumul a 12 pecani cruzi pe zi, a dus la ameliorarea unor cazuri de artrită a umerilor, braţelor şi mâinilor în 6 săptămâni.

6.       Dormind într-un sac de dormit putem reduce din înţepenirea şi durerea de dimineaţă. O pernă electrică poate fi de ajutor dar se spune că e mai puţin eficientă.

7.       O frecţie pentru artrită poate fi realizată amestecând o jumătate de litru de alcool, 7 g mentol şi 14 grame camfor. Fracaţi pe articulaţiile afectate de două ori pe zi. O altă frecţie poate fi făcută din cantităţi egale de alcool şi ulei mineral. Putem adăuga câte o lingură de ulei de perişor pentru fiecare litru de frecţie dacă dorim.

8.       obezitatea duce la creşterea presiunii asupra încheieturilor. Greutatea trebuie să fie uşor sub medie.

9.       împachetări fierbinţi, aplicate încheieturilor, duc adesea la scăderea înţepenirii dimineaţa.

10.    Evitaţi imunizările. Artrita este o complicaţie relativ frecventă după vaccinul de rubeolă (pojar german) la adolescenţi şi fete tinere. Şi alte imunizări au fost asociate cu artrita.

11.    În studiile experimentale pe porci s-a observat că o dietă supraproteică induce artrita. După o săptămână de la începerea experimentului au fost constatate tulburări de mişcare şi umflări ale încheieturilor.

12.    Indolul şi scantolul au produs artrite cronice şi schimbări extensive ale încheieturilor la un grup de iepuri. Aceste substanţe se găsesc şi în brânză.

13.    Băile alternative sunt adesea folositoare în artrită. Umpleţi un lighean cu apă fierbinte (43-46˚C) şi un altul cu apă rece (13-16˚C). Scufundaţi piciorul afectat în apă fierbinte timp de 4 minute, apoi în apă rece 45 de secunde. Alternaţi astfel între 20-45 minute. Adăugaţi apă fierbinte sau rece pentru a menţine temperaturile de mai sus. În artrită începeţi şi sfârşiţi întotdeauna cu apă fierbinte.

14.    Pacienţii incapabili de a exersa încheieturile din pricina durerii, pot duce la un bun sfârşit un program de exerciţii fizice într-o cadă de apă caldă (34-37˚C).

15.    Prişniţe cu cărbune pot fi aplicate încheieturilor afectate.

16.    Băi de parafină sunt adesea folositoare.

17.    Exerciţiile fizice joacă un rol cheie în tratamentul pentru artrită.

Urmaţi aceste exerciţii de mai jos, cu grijă, şi încet, între cinci şi zece ori, în două reprize zilnic. Prea puţine exerciţii fac ca să reducă mobilitatea încheieturilor şi pot cauza deformaţii, însă artrita poate fi agravată şi printr-un exces de exerciţii.

A        Exerciţiile pentru încheieturi şi mâini

1.        Faceţi degetele pumn, apoi îndreptaţi degetele. Este greu să îndrepţi degetele în totalitate, odihniţi palma pe o masă. Cu cealaltă mână presaţi dosul palmei în timp ce ridicaţi antebraţul afectat.

2.        Răsfăţaţi degetele. Atingeţi vârful fiecărui deget de vârful degetului mare, făcând un cerc cât mai mare cu degetele.

3.        îndoiţi încheietura înainte şi apoi în jur, într-un cerc.

   B        Exerciţii pentru cot

1.        Odihniţi partea superioară a braţului pe pat sau pe masă. Îndoiţi cotul pentru a aduce degetele la umăr, apoi întindeţi braţul. Faceţi acest exerciţiu cu palma întoarsă în sus.

 

C        Exerciţii pentru umăr

1.        Staţi într-un scaun cu braţele pe lângă corp, cu palmele spre corp. Ridicaţi braţele lateral, înainte şi înapoi cât de departe puteţi. Ridicaţi-l cât de sus puteţi.

2.        Stând în picioare, aplecaţi-vă înainte până cânt trunchiul este paralel cu podeaua. Ajutându-vă cu o mână de spătarul unui scaun poate fi util. Rotiţi braţul liber în cercuri, făcând un arc de cerc cât se poate de mare.

 

D        Exerciţii pentru glezne

1.        Îndoiţi uşor gleznele sus şi jos, apoi lateral cât de mult se poate.

2.        Mişcaţi picioarele circular.

 

E         Exerciţii pentru genunchi

1.        Staţi culcat pe spate, pe o suprafaţă tare, cu picioarele întinse. Contractaţi muşchii întregului picior, lipind genunchiul de suprafaţa tare. Ridicaţi picioarele şi faceţi mişcarea pedalării pe o bicicletă.

2.        Stând pe masă sau o altă suprafaţă suficient de înaltă pentru a îngădui picioarelor să atârne, ridicaţi şi coborâţi picioarele de la genunchi.

 

F         Exerciţii pentru şolduri

1.        Stând pe spate, mişcaţi piciorul drept spre dreapta cât de mult posibil. Întoarceţi-vă la poziţia iniţială şi repetaţi cu piciorul stâng.

2.        ridicaţi şi coborâţi uşor picioarele cu genunchii întinşi, apoi cu genunchii îndoiţi.

3.        Stând cu faţa în jos, ridicaţi picioarele, ţinând genunchii întinşi.

 

G        Exerciţii pentru gât

1.        Rotiţi capul circular, fără a mişca umerii. Încercaţi să atingeţi capul de umeri.

2.        Stând pe spate, împingeţi capul spre pat cât de mult puteţi. Ridicaţi apoi capul.

 

H        Exerciţii pentru spate

1.        Staţi întins, cu faţa în jos. Întăriţi muşchii coapselor, ţineţi aşa câteva secunde, apoi relaxaţi. Ridicaţi picioarele ţinând genunchii drepţi. Puneţi mâinile pe şolduri, ridicaţi capul şi umerii şi rezistaţi aşa două trei secunde. Ridicaţi capul şi picioarele simultan. Puneţi degetele în spatele capului, ridicaţi picioarele cu genunchii drepţi (întinşi).

2.        Întoarceţi-vă pe spate. Întăriţi şoldurile şi muşchii abdominali pentru a aplatiza bazinul (partea de jos a spatelui). Ridicaţi un picior cu genunchiul drept, coborâţi încet. Repetaţi şi cu celălalt picior. Ridicaţi ambele picioare simultan. Ridicaţi capul şi umerii şi coborâţi încet. Îndoiţi un picior, prindeţi genunchiul cu ambele mâini, trăgând coapsa spre abdomen, lipind-o de el. relaxaţi-vă şi repetaţi cu celălalt picior. Repeetaţi procedeul cu ambele picioare în acelaşi timp.