CONSTIPAŢIA

11.07.2010 20:30


CONSTIPAŢIA este o boală care se manifestă printr-o evacuare întârziată şi insuficientă a conţinutului intestinului. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, în cantitate redusă.

Constipaţia este, în general, o tulburare funcţională (constipaţie obişnuită, habituală), provocată fie prin scăderea tonicităţii musculaturii intestinale (constipaţie atonă), fie de contractură acestei musculaturi (constipaţie spastică).

În constipaţiile cronice, accentul se pune pe regimul igieno – dietetic, deoarece în numeroase boli (tumori digestive, boală ulceroasă, apendicită cronică, hipotiroidia, diskineziile rectale, hemoragii şi unele tulburări psihice) accentul se va pune pe tratamentul etiologic (înlăturând cauza), sau patogenic (combătând mecanismul de apariţie a constipaţie).

     +Manifestările clinice cele mai frecvente sunt:

-cefalee (durerea de cap)

-stare de instabilitate psiho-afectivă

-iritabilitate

-adinamie

-lipsa poftei de mâncare

-stare de nemulţumire continuă

-dureri abdominale

-Unele din  cauzele constipaţiei cronice:

-Absenţa fibrei în alimentaţie şi consumul ridicat de alimente rafinate. Alimentaţia trebuie să conţină multă fibră (celuloză).

-Adoptaţi un program regulat de masă.

-Evitaţi proteinele animale pentru a scădea putrefacţia intestinală.

-Evitaţi alimentele care sunt o cauză obişnuită a constipaţiei: laptele, brânza, iaurtul, condimentele, alimentele “praf” la cutie sau pungi, pâinea albă, îngheţata.

-Este nevoie de exerciţiu fizic pentru un tranzit intestinal normal.

-Oboseala şi stresul pot fi o cauză a constipaţiei.

-Consumaţi suficientă apă în fiecare zi.

 

! Constipaţia obişnuită trebuie să fie corectată prin mijloace igienice dietetice. Este vorba de reeducarea intestinului şi de întărirea musculaturii sale pentru favorizarea progresiei fecalelor. Nu se folosesc nici un fel de medicamente întrucât acestea determi-nă obişnuinţa.

 Recomandări şi indicaţii de tratament

+Dietă:

Recomandări dietetice speciale: banană, caisă, cicoare, cireşe, coacăze, dovleac, dude, fulgi de cereale, hrean, in (seminţe), leuştean, măceşe, mere, măsline (ulei), morcov, pepene galben, păpădie, praz, prune (şi uscate), smochine (şi uscate), spanac, sfeclă roşie, strugure, varză, zmeură, andive, ardei, pepene, cartof, coacăze, lucernă de cultură, măcriş, ovăz verde, pere, pătlăgele roşii, piersică, revent, salată verde, sparanghel, trifoi, urzică.

   -Ceaiuri:

Cruşin, volbură, roiniţă -  Decoct (3-5 minute), dintr-o lingură amestec la o cană de apă; se bea o cană de ceai, seara la culcare.

 

  +Alte indicaţii:

 -Apa de tărâţe. Se pun 5-10 linguri tărâţe de grâu proaspăt la 1 litru de apă rece. Se lasă la macerat 12 ore. Apoi se strecoară şi se bea în cursul unei zile. Se bea la temperatura camerei. Nu se păstrează de pe o zi pe alta.

-Seminţe de in înmuiate 10 g, tărâţe de grâu 10 g, seminţe de floarea soarelui 10 g, morcov răzuit 50 g, Ceapă mărunţită 5 g, Ulei măsline 20 g. Se amestecă ingredientele şi se iau dimineaţa înainte de masă cu 30 minute.

-Pulbere laxativ-purgativă. Este compusă din coajă de cruşin, frunze de frasin, rădăcină de cicoare, rădăcină de lemn dulce şi fenicul. Se ia o linguriţă, amestecată cu puţină apă dimineaţa. Dozele se măresc sau se micşorează în funcţie de efect.

+Recomandări utile:

-Beţi unul sau două pahare de apă imediat după sculare dimineaţa, continuaţi să beţi apă tot timpul zilei, pe puţin alte 4 sau 6 pahare.

 -Luaţi micul dejun cu pâine integrală şi cereale, fructe proaspete, marmeladă de fructe şi câteva prune uscate. Acestea se pot pune la înmuiat într-un vas pe durata întregii nopţi şi dimineaţa să fie mâncate şi tot odată cu ele să se bea apa în care au stat.

 -Mâncaţi din belşug fructe proaspete la prânz şi seara, îndeosebi struguri, mere, pere, cireşe, căpşuni şi piersici.

 -În cazuri rebele, luaţi una sau două linguri de tărâţe de grâu dimineaţa. Tărâţa este tipul de fibră vegetală care formează coaja cerealelor. Nu este recomandabil să se depăşească cele două linguri luate zilnic, nici să fie luate pe o lungă perioadă de timp, pentru că tărâţa îngreunează absorbţia fierului şi a altor minerale în intestin. Dacă deja folosiţi cereale şi pâine integrală, acestea vă oferă o porţie echilibrată de tărâţe.

 

-Obişnuiţi-vă corpul să aibă ore regulate pentru ieşirea afară.